A Lounge Renovation

Following on from last months insight into some of my bedroom projects I thought I’d continue and share a Buckinghamshire living room renovation that took around three months to complete.

When the client first moved in they could see the potential through the very dated living room that had a plastic roofed conservatory that was definitely not living up to the gorgeous garden that it looked out on to. It also blocked a lot of light out of the living room that was rather dark in places.

The idea here was to give the client as much light as possible, allowing a flow between rooms while increasing the conservatory space and updating the whole area.

BEFORE

The room layout was re designed to allow access to the study from the lounge rather than from the kitchen by knocking through a doorway from the lounge and sealing up one of the doors in the kitchen that lead to the study. Both doors were removed completely and the entrances were updated with a simple modern curved top.

The dated wallpaper, skirting boards and carpet was removed throughout, artex removed from the ceilings and all walls filled and sanded where necessary.

The exterior walls of the conservatory and roof were demolished and redesigned allowing for an extended height and sloping glass ceiling. Bi fold glass doors the whole length of the conservatory were also added and a large side window which allowed maximum light and usable space while also giving a high quality finish. These were supplied and fitted by Window Wise who I hadn’t used before but was extremely pleased with.

A large structural support beam was needed for allow for the new more solid addition to the building. The right hand side wall of the conservatory had a door into the study and the back wall had a small window back into the downstairs toilet with frosted glass for privacy. This layout was not working for the clients needs so both the window and side entrance to the study were blocked up.

The old electric fireplace was removed and the area was remodelled and smoothed out to give a contemporary look with clean straight edges. A T shaped ,1 piece, crema bellow limestone, 20mm heath was supplied and installed by the Hertfordshire fireplace gallery. A large silver lantern from Lombok was added to the internal space, as the client would like to install a wood burner at a later date. A 42 inch Hartland beam in dark oak was installed to make a feature and to give the client a shelf for ordainment’s which was also supplied and installed by the Hertfordshire fireplace gallery.

The radiators in both the conservatory and lounge were replaced with modern white column ones from Great Rads ltd which we also had installed to the upstairs of the house.

During

Two main ceiling lights were sourced from John Lewis . The Meena Fretwork Steel pendant which linked in with the furniture and colour scheme and I particularly liked the contrast of materials, steel giving a cooler vibe while the fabric brought back the softness and warmth. They are subtly modern yet can fit in with many different interior styles.

To keep the open feel to the room the client didn’t want any curtains and therefore went for a light coloured sheer Luxaflex , plisse blind in Furore colour 6603.

The floor was supplied and laid by Yerrell Flooring throughout the whole of the downstairs of the house including the conservatory to keep the flow of through the rooms. The only room this was not put in was the kitchen which will eventually be tilled. The flooring was in a rustic grey and was Cardean, Van Gough, in colour ‘distressed oak’.

New skirting boards were installed throughout the downstairs of the house by Skirting UK ,’Regency’ was a simple balance between modern and traditional.

All walls were painted with Dulux in a customised mixed colour ‘River Island’.

AFTER

Follow AG Home Interiors on Instagram and Facebook

Subscribe to the blog